Burnout doet lijden

Welkom. Stress, burnout en aanpassingsproblemen zijn al jaren mijn expertisedomein. Het lijkt wel booming business; met de media-aandacht die er de laatste wordt gegeven aan stress en burnout, komen de “experts” als paddenstoelen uit de grond. Wat het Huis voor Veerkracht uniek maakt is de combinatie van wetenschap, business en pragmatisme. Geen hocus pocus of overdreven claims.

Een burnout is een uitputtingsreactie van lichaam én geest op een (jaren)lange periode van hoge werkdruk of stressvolle werkomstandigheden. Hoge werkdruk, hoge kwaliteitseisen, onvoldoende afstemming tussen persoon en werk, en aanhoudende spanningen op de afdeling kunnen leiden tot uitputtingsklachten. Bovendien kunnen vergelijkbare klachten ook ontstaan in aanhoudende belastende situaties die niets met het werk te maken hebben zoals langdurige gezinsproblemen. De ervaren klachten is niet alleen kwestie van psychologie maar het heeft ook te maken biologische processen; een voortdurende aanspraak op je stress-systeem, heeft tot gevolg dat ontregelingen ontstaan in de herstelprocessen met een gebrekkige recuperatie tot gevolg.

Mensen met burnout voelen zich uitgeput en kunnen ook andere klachten ervaren zoals hoofdpijn, slaapproblemen en overgevoeligheid voor prikkels, geluid en drukte. Men heeft het gevoel dat men alleen met het werk bezig is terwijl de prestaties verminderen omdat men zich moe voelt; er komt niets meer uit hun handen…

Zelfs met alle wetenschappelijke resultaten hoor ik nog vaak dat iedereen toch wel eens uitgeput is. En ja hoor, ik heb ook dagen waar niet deftigs uit mijn handen kwam…. Individuen met burnout stellen zich toch wel wat aan. Hallo! Er is wel duidelijk een verschil tussen moeheid, zelfs uitputting en burnout. Bij burnout gaat het om de combinatie van uitputting, cynisme (‘wat heeft het toch voor zin’) en een verminderde professionele bekwaamheid. Daar bovenop is er duidelijk sprake van LIJDEN. Personen met burnout genieten van rust maar lopen rond als een kip zonder kop… zich zorgen makend waarom ze niet meer kunnen vertrouwen op de werking van hun eigen hersenen. Naast LIJDEN zorgt de burnout echt wel voor problemen. Ze laten steken vallen; verliezen als het ware hun kerntalenten (eigenlijk verliezen ze het contact met hun kerntalenten) en worden erg moeilijk in de omgang. Dat is dus wel even iets anders als een moeilijke week, zelfs een moeilijke maand!

Onthoud vanaf heden: een burnout heeft men niet voor het plezier. Een burnout doet LIJDEN, bij het individu, zijn directe omgeving, familie en gezin. Stop dus met minimaliseren maar reik je hand uit en help.

Tot gauw!