Opdracht van de dag: Wijk eens af van de norm!

In onze groei naar volwassenheid, passen we ons steeds beter aan.  De norm leidt ons onderscheid tussen goed en kwaad.  Het zijn de onuitgesproken die de norm bepalen.  Wijk je af van de norm, dan ben je “anders” en val je uit de boot.  Dat willen we niet en dus gaan we ons steeds beter gedragen naar de norm. Jammer.  Er valt immers zoveel te beleven en te leren buiten de norm.
Nu bijna een jaar gelden, overleed mijn oma –Leonie Van Poyer.  Mijn oma zei altijd: “Ons Elleke, das een specialleke!” Ik heb lang gedacht dat ze wou wijzen op mijn “anders-zijn”. Gevolg: ik ging me steeds meer aanpassen.  Wat was mijn vreugde groot toen oma zei: “Wat je speciaal maakt, is dat je de norm kleur geeft.” En inderdaad, ze had gelijk.  Het afwijken van de norm heeft me al veel gebracht en dan vooral vanaf het moment dat ik me vooral ging richten op mijn kleur en niet de norm. We schenken veel te veel aandacht aan de norm en veel te weinig aan onze eigen kleur. Nochtans is het onze eigen kleur die richting geeft. Wijk dus eens af van de norm en zie wat het je brengt.  Stap eens uit de sleur en doe iets onverwachts.  Geniet van het afwijken van de norm.  Het is niet omdat je afwijkt van de norm, dat je een afwijking hebt! En vergeet niet: het zijn de dwarsliggers die de weg rechthouden…